Hiusten värjäys prosessi aloitetaan kartoittamalla lähtötilanne. Kartoituksessa tulee huomioida hiusten valööri aste, sävy, kunto, värjäys historia ja asiakkaan toiveet. Kannattaa myös kysyä ovatko hiusvärit aikaisemmin allergisoineet.
Valööri aste
Valööri asteella tarkoitetaan hiusten erilaisia tummuus asteita. Ne useimmiten ilmoitetaan hiusväreissä asteikolla 1-10.
Hiusvärin tummuus asteen määrittäminen on tärkeää hapetteen ja hiusvärin valinnassa. Jos ei määritä asiakkaan hiusten tummuutta niin on vaikeaa lähteä toteuttamaan asiakkaan toiveita.
Huomioitavaa värin tummuus asteen määrittäsessä on se, että hiukset ovat tummuus asteeltaan vaihtelevia. Tyvessä, pituudessa ja latvassa hiusten tummuusaste voi vaihdella. Jotta lopputuloksesta tulee mahdollisimman tasainen niin on hyvä huomioida, että minkälaista väriä ja hapetetta mihinkin kohtaa hiusta laittaa.
|
KC:n neutraali valööri asteikko |
KC:n väriympyrä ja värioppi
KC:n värikartan mukaiset värien numerot:
1. Sininen = Tuhka
2. Violetti = Helmiäinen
3. Keltainen = Kulta
4. Oranssi = Kupari
5. Mahonki = Oranssi + violetti
6. Punainen
7. Tupakka = Kylmä + lämmin ruskea
8. Vihreä
Hiusten värjääminen perustuu väriympyrään. Koska kaikissa värjäyksissä väriympyrän osaaminen on olennaisessa osassa, se tulee osata ulkoa. Hiusvärin sijainti väriympyrässä kertoo värin luonteesta, mikä helpottaa värjäämistä ja värin onnistumista.
Vastavärin huomiointi värivalinnassa on tärkeää. Esim. Jos hius on kuparinruskea ja asiakas haluaa siitä neutraalimman ruskean tulee käyttää oranssin vastaväriä sinistä, jotta lopputulos on neuraali.
Vastaväri on väriympyrässä väriä vastapäätä oleva väri.
Jos ei osaa värioppia niin värjääminen vaikeutuu ja värjäys tuloksista saattaa tulla epätoivottuja.
Vataväri parit ovat:
Oranssi ja sininen
Keltainen ja violetti
Punainen ja vihreä
Suoravärjäys
Suoravärjäyksessä ei käytetä hapetetta. Joten suoraväreillä ei voi vaalentaa hiusta. Mutta hiusta pystyy tummentamaan ja sävyttäämään värikkäämmiksi.
Suoravärejä on kahdenlaisia tilapäisestihiuksiin kiinnittyviä ja pysyvästi hiuksiin kiinnittyviä. Tilapäisesti kiinnittyviä ovat sähkökemiallinen värjäysmenetelmä ja liuotin värjäys.
Pysyvästi kiinnittyviä ovat kemiallisesti hiuksiin kiinnityvät suoravärit, kasvivärjäys ja metallivärjäys
Sähkökemiallinen värjäysmenetelmä soveltuu asiakkaille, jotka haluavat että väri poistuu hiuksista täydellisesti pesussa. Sopii myös silloin, kun hiukset eivät enää kestä hapettavia käsittelyjä.
Sähkökemiallisessa värjäysmenetelmässä on vain yksi vaikuttava ainesosaryhmä, hiuksiin sähkökemiallisesti kiinnityvät suoraväriainesosat. Sähkökemiallisesti hiuksiin kiinnityvistä väreistä osa on positiivisesti varautuneita ja osa negatiivisesti varautuneita. Hiuskeratiinisas on negatiivisesti ja positiivisesti varautuneita molekyylejä sekä aminohappoja joihin väri voi kiinnityä. Hiusten tulee olla puhtaat ja mielellään anionisella tensidillä (anioninen tensidi = saippua) pestyt ennekuin väri levitetään, jotta kaikki muotoilutotteiden ja ihon talin jättämät rasvat eivät neutralisoi hiusten sähkövarausta. Jos varaus on heikko väri ei pääse kiinnityymään hiukseen ja väristä ei tule yhtä tumma tai räikeä.
Kemiallisesti hiuksiin kiinnityvät suoravärit on hyvä valinta asilloin jos ei halua usein muuttaa hiusten väriä. Kemiallisesti kiinnittyvä
suoraväri ei lähde millään kemiallisella menetelmällä hiuksesta paitsi paitsi leikkaamalla värjätty hius pois. Vaikka kemiallisesti hiuksiin kiinnittyvät suoravärti ovatkin todella pitkäkestoisia ne ei vahingoita hiuksen rakennetta, joten hius pysyy myös
hyväkuntoisena ja helposti kammattavana.
Keinotekoisia värejä on kahdenlaisia
Valmiiksi värilliset ainesosat eli suoraväriainesosat ovat hapettumattomia väriaineita. Ne ovat valmiina sen värisiä kuin lopputulos, joten jos aivan puhtaanvaaleaa hiusta värjää tälläisella valmisteella näkee värin lopputuloksen suoraan. Suoravärit ovat joko kemiallisesti kiinnittyviä tai sähkökemiallisesti kiinnittyviä. Sähkökemiallisesti kiinnittyvät värit saa poistettua hiuksesta mutta kemiallisesti kiinnittyviä ei saa.
Värittömät esiväriainesosat ovat hapettuvia ja siksi ne muodostavat lopullisen värinsa vasta, kun ne reagoivat hapen kanssa. Esim. kesto ja kevytvärit muodostuvat esiväriainesosista ja muodostavat lopullisen värinsä vasta vaikutusajan kuluessa. Kun esiväripigmentit ovat reagoineet hapen kanssa ne ovat ns. valmiita eikä väri siitä enää muutu.
Hiukseen hapettuvista pigmenteistä muodostuva väri on sitä tummempi, mitä useampi hiusväriainesosamolekyyli liittyy happiatomin avulla yhteen. Mitä useampi värimolekyyli taas on irrallaan toisistaan sitä vaaleampi väri muodostuu.
Hapetteella aikaansaadut värit pystytään myös purkamaan värinpoistolla hajottamalla värimolekyylit erilleen. Jolloin hius vaalenee, kun molekyylit eivät ole enää kiinni toisissaan. Luonnollinen hiuksen väri melaniini on myös hapettuva väriainesosa, joka vaalenee niinkuin keinotekoinen pigmenttikin.
Hapettuminen ja hapetteet
Hapetetta käytetään kevytvärjäyksessä, kestovärjäyksessä, vaalennuspesussa ja vaalennuksessa.
Hapetteen valinta on tärkeässä osassa hiusten värjäyksessä. Hapetelaatuja on 0.5%- 12%. Prosenttiluku ilmaiseesen kuinka paljon hapete vapauttaa happea. Yleisemmin käytössä ovat 3%, 6%, 9% ja 12% veryperoksidit. Hapete valitaan vaalennustarpeen perusteella. Hapete laadun valinta tehdään keskustelemalla asiakkaan kanssa ja kuuntelemalla hänen toive. hitaan. Hiusten kunnon ja värin arvioinnin jälkeen on tiedossa kuinka monta astetta hiusten tulee vaaleta, jotta haluttu väri saadaan aikaiseksi.
3% hapete voi vaalentaa 30min vaikutusajalla n. puoli astetta. 6% hapete vaalentaa samassa ajassa 2 astetta ja 9% 2.5 astetta. Valittaessa 12% hapete käyttöön kysessä on 4 asteen maksimivaalennusteho.
Lämmön vaikutus vaikutusaikaan
Vaikutus aika määräytyy sen mukaan kuinka paljon asiakas haluaa hiuksiaan vaalentaa. Lyhyimmillään vaikutusaika on 10 minuuttia siinä ajassa väriainesosat ovat kehittyneet valmiiksi. Pisimmillään vaikutus aika voi olla noin tunnin mittainen.
Vaikutusaikoja voi lyhentää n.yhdellä kolmanneksella lisälämmön avulla. Herkkä ihoisilla asiakkailla lisälämpö saattaa aiheuttaa lisätä värimassan lisä-ärsytystä, joiten lämpöä kannattaa harkita joka asiakkaan kohdalla.
Happivaurio
Hiuksiin syntyy jatkuvasti happivaurioita ilmassa olevan hapen seurauksena se on luonnollista eikä sitä pysty estämään. Tällaiset happivauriot syntyvät kuitenkin todella hitaasti. Tavallista nopeammin happea vapauttaa esim. vetyperoksidi. Vetyperoksidia käytetään useissa kampaamokäsittelyissä kuten vaalentamisessa, hiustenvärjäyksessä ja permanentissa. Nämä käsittelyt aiheuttavat suurimman osan hiusten hapivaurioista.
Hapetteesta vapautunut happi ehtii tekemään montaa asiaa värimassan vaikutusajalla, kuten pysyvän happivaurion. Se hapettaa eli reagoi hiuksen rakenteessa sekä keratiiniketjuja toisissaan kiinni pitävien rikkisidosten kanssa. Pysyvä happivaurio syntyy, kun kolme happi atomia katkaisee rikkiketjun sitoutumalla yhteen rikkiin.
Happivauriot näkyvät hiuksessa kiillottomuutena, sähköisyytenä, karheutumisena, helppona takkuuntumisena, haaroittumisena ja vaikeana selvittämisenä. Rakennevaurioiden määrä voi vaihdella eri kohdissa, mutta mitä käsitellympi hius on sitä rakennevaurioituneempi se on. Hiuksen happivaurioiden selvittäminen on myös oleellinen osa asiakasanalyysiä ennen kuin aletaan värjäämään hiuksia tai tekemään muuta käsittelyä joka rasittaa hiusta lisää.
Turvatoimet hiusten värjäämisessä
Hiuksia värjätessä on tärkeää suojautua oikein, myös asiakas tulee suojata. Kumihanskojen käyttö on välttämätöntä, kun on kosketuksessa värien kanssa, jotta väreille ei altistu, kumihanskoja pitää myös välillä vaihtaa. Jos väriä joutuu iholle se tulee pestä heti pois. Värien kestävän esiliinan käyttö on myös suositeltavaa, jotta väri ei imeydy vaatteisiin ja niistä iholle. Kun värejä sekoittaa kannattaa käyttää kohdeimuria tai vetokaappia mikäli sellainen työpaikalla on. Ilmanvaihdon toimivuus on myös hyväksi, koska värjätessä haju voi alkaa ärsyttämään pidemmän päälle hengitysteitä.
Värinlevitys on turvallista, jos noudattaa oikeaoppista värinlevistystekniikkaa.
Jos asiakkaalla on hennatatuointi, joten asiakas on altistunut pitkäaikaisesti PPD:lle, jota on ns. hennatatuoinneissa ja myöskin hiusväreissä. Asiakkaalla on silloin suurempi todennäköisyys saada allerginen reaktio hiusväristä, jossa on PPD:tä.
Värien poispesemis tekniikat
Värituotteiden poispesemisen tarkoituksena on poistaa väri turvallisesti hiuksesta ja hiuspohjasta. Pesemisen aikana tulee käyttää suojahanskoja. Mahdolliset roiskeet tulee poistaa asiakkaan kasvoilta heti ja silmät huuhdeltava runsaalla vedellä.
Vaalennusaineen poispesussa käytetään runsaasti vettä ja shampoota. Pestäessä vaalennusainetta pois tulee välttää hiuspohjan hierontaa, koska se ärsyttää hiuspohjaa. Hieronta myös lisää hiusten venymistä, joka heikentää hiusten rakennetta.
Hapettuvat värit pestään pois veden ja shampoon avulla. Osa tuotteista voidaan emulgoida jolloin niihin tulee lisätä vettä hitaasti hieroen. Mutta osa tuotteista irtoaa parhaiten huuhtelemalla runsaalla vedellä. Monivärjäyksissä poispeseminen tulee suunnitella niin ettei toinen väri sotke toista väriä. Poispeseminen tulee sunnitella niin, että aloitetaan tummimmasta ja murretuimmasta sävystä ja viimeiseksi huuhdellann vaalein ja puhtain sävy. Jos viimeiseksi pestävä alue on esim. niskassa se voidaan peittää foliolla ettei värit sekoitu toisiinsa. Jos hiuksissa on paljon lappuja emulgointia tulee välttää etteivät värit sekoitu keskenään.
Melaniini ja harmaantuminen
Hius muodostuu soluista, jotka ovat kiinnittyneet toisiinsa. Soluja on kahta tyyppiä suomu- ja kuitusoluja. Hiussolut syntyvät karvatupen pohjalla olevan hiustyynyn pinnalla olevista "emosoluista". Niiden lisäksi hiustyynyn pinnalla on myös melanosyyttisoluja, jotka valmistavat hiusten luonnollisen värin eli melaniinin.
Hiustyyny on muodoltaan kupera ja sen pinnalla emosoluista muodostuu suomusoluja ja kuitusoluja. Emosolujen välissä on harvakseltaan melanosyyttejä, jotka muodostavat hiukseen värin eli melaniinin. Suomusolut muodostuvat hiustyynyn reunalla ja kuitusolut ja melanosyyttisolut hiuksen keskellä. Hiuksen pinta koostuu siis suomukerroksista ja sisäosa kuitusoluista, joissa on melaniinia. Melanosyyttisolut voivat valmistaa melaniinia vain, jos se pystyy vastaanottamaan verenkierrosta tyrosiiniaminohappoa. Jotta tyrosiinista voi valmistaa melaniinia melanosyyttisolun tulee myös tuottaa "apukemikaalia" eli tyrosinaasientsyymiä. Väritön tyrosiiniaminohappo muuttuu värilliseksi melaniiniksi tyrosinaasientsyymin avulla. Haaraiset melanosyyttisolut siirtävät melaniinia emosoluista jakautuviin kuitusoluihin. Jokaisen melanosyytin tumassa on geeniohje, joka määrittelee minkä värisenä hius kasvaa. Geeniohje voi muuttua eri elämän vaiheissa, joten hiuksien luonnollinen väri muuttuu yleensä kaikilla. On tavallista, että lapsena hiusten väri on erilainen kuin aikuisena ja vanhetessa osa melanosyyteistä lopettaa toimintansa, jolloin hiukset harmaantuvat. Melaniinia löytyy siis vain kuitusoluista ja pintakerros on väritöntä solukkoa.
|
Hiuksen rakenne |
Melaniinia on kahdenlaista, rakeista (eumelaniini) ja hajanaista (feomelaniini). Rakeinen melaniini muodostuu siten, että melanosyyttisolu pakkaa melaniinin rakkuloiden sisään ja siirtää ne kokonaisina kuitusoluun. Hajanainen melaniini taas tarkoittaa sitä, että melaniinisolu siirtää melaniinin yksittisinä kuitusoluihin. Hajanainen melaniini levittyy kuitusoluihin erittäin pieninä molekyyleinä. Eumelaniini on kooltaan luonnollisesti isompi kuin feomelaniini, koska eumelaniinissa melaniinisoluja on useita, mutta feomelaniini on yksittäinen solu. Jos hiusta tarkastellaan elektronimikroskoopilla rakeinen eumelaniini voidaan havaita, mutta feomelaniinia ei pystytä havaitsemaan tarkimmillakaan menetelmillä.
Eumelaniini heijastaa punaista, keltaista ja sinistä valoa. Mitä enemmän hiuksissa on sinistä valoa heijastavaa elumelaniinia ja mitä enemmän rakkuloita hius sisältää sitä tummemman ruskeat hiukset ovat. Rakeinen melaniini määrrää hiusten tummuuden. Mitä vähemmän hiuksissa on rakeista melaniinia sitä vaaleammat hiukset ovat.
Feomelaniini heijastaa keltaista ja punaista valoa. Pienet hajallaan olevat molekyylit eivät vaikuta hiusten tummuuteen vaan ne vaikuttavat jossain määrin ruskean värin sävyyn. Jos käsittelemättömät hiukset näyttävät auringonvalossa punaruskeilta hiuksissa on runsaasti feomelaniinia. Punahiuksisilla feomelaniinin määrä on suurin.
Harmaantuminen on luonnollista vanhentuessa ja se johtuu siitä, että melanosyyttisolut loppettavat toimintansa niiden vanhetessa.Kun melaniinin tuotanto loppuu, hiukset kasvavat värittöminä. Värittömien hiusten sekoittuessa värilisiin melaniinia sisältäviin hiuksiin näemme valkoiset hiukset harmaan sävyisinä, vaikka hius on todellisuudessa valkoinen. Harmaan sävy määräytyy värillisten hiusten värin mukaan. Useimpien ihmisten geeniperimässä on tieto, joka ohjaa melanosyytit lopettamaan melaniinin tuotannon ihmisen vanhetessa. Geenit voivat kuitenkin yksilöllisesti ohjata melanosyyttisoluja lopettamaan tai vähentämään melaniinin tuotannon missä iässä tahansa.
Ultimate 7N ja velvety 7N erot
CETYL ALCOHOL= hajua tai makua peittävä aine, pehmentävä aine, emulgaattori, emulsiota stabiloiva aine, vaahdonvahvistaja, opalisoiva aine, pinta-aktiivinen aine, viskositeetinsäätäjä
PROPYLENE GLYCOL= ihoa hoitava aine, humektantti, liuotin, viskositeetinsäätäjä
CETEARETH-25= puhdistava aine, emulgaattori, pinta-aktiivinen aine
STEARIC ACID= puhdistava aine, emulgaattori, pinta-aktiivinen aine
STEARYL ALCOHOL= hajua tai makua peittävä aine, pehmentävä aine,emulgaattori, emulsiota stabiloiva aine, vaahdonvahvistaja, opalisoiva aine, rasvatasapainoa ylläpitävä aine, pinta-aktiivinen aine, viskositeetinsäätäjä
AMMONIA= hajua tai makua peittävä aine, puskuroiva aine
MYRISTYL ALCOHOL= ihoa hoitava aine, pehmentävä aine, emulsiota stabiloiva aine, vaahdonvahvistaja, viskositeetinsäätäjä
POLYQUATERNIUM-6= kalvonmuodostaja, antistaattinen aine
COCAMIDE MEA= emulgaattori, emulsiota stabiloiva aine, vaahdonvahvistaja, pinta-aktiivinen aine, viskositeetinsäätäjä
ORYZA SATIVA EXTRACT= ihoa hoitava aine, hiuksia hoitava aine, hankaava aine, absorboiva aine, ominaistiheyttä säätelevä aine
MALVA SYLVESTRIS EXTRACT= ihoa hoitava aine, supistava aine, pehmentävä aine, silottava aine, rauhoittava aine
ACHILLEA MILLEFOLIUM EXTRACT= ihoa hoitava aine, hajua tai makua peittävä aine, ihoa piristävä aine, hilsettä vähentävä aine, puhdistava aine, virkistävä aine, rauhoittava aine
ASCORBIC ACID= ihoa hoitava aine, hajua tai makua peittävä aine, antioksidantti, puskuroiva aine
DIMETHICONE= ihoa hoitava aine, ihoa suojaava aine, vaahdonestoaine, pehmentävä aine
SODIUM HYDROSULFITE= pelkistävä aine, viskositeetinsäätäjä
SODIUM SULFITE= hiuksia kihartava tai suoristava aine, säilöntäaine
PARFUM, hajuste, hajua tai makua peittävä aine, deodoroiva aine
P-PHENYLENEDIAMINE= hiuksia värjäävä aine
2-AMINO-4-HYDROXYETHYLAMINOANISOLE SULFATE= hiuksia värjäävä aine
RESORCINOL= hajua tai makua peittävä aine, hiuksia värjäävä aine
2-METHYLRESORCINOL= hiuksia värjäävä aine
P-AMINOPHENOL= hiuksia värjäävä aine
N-PHENYL-P-PHENYLENEDIAMINE SULFATE= hiuksia värjäävä aine
LINALOOL= hajuste, deodoroiva aine
Velvety 7N
CETEARYL ALCOHOL= hajua tai makua peittävä aine, pehmentävä aine,emulgaattori, emulsiota stabiloiva aine, vaahdonvahvistaja, opalisoiva aine, pinta-aktiivinen aine, viskositeetinsäätäjä
PROPYLENE GLYCOL= ihoa hoitava aine, humektantti, liuotin, viskositeetinsäätäjä
CETEARETH-25= puhdistava aine, emulgaattori, pinta-aktiivinen aine
ETHANOLAMINE= puskuroiva aine
COCAMIDE MEA= emulgaattori, emulsiota stabiloiva aine, vaahdonvahvistaja, pinta-aktiivinen aine, viskositeetinsäätäjä
POLYQUATERNIUM-6= kalvonmuodostaja, antistaattinen aine
PALMITIC ACID= pehmentävä aine, emulgaattori
ASCORBIC ACID= ihoa hoitava aine, hajua tai makua peittävä aine, antioksidantti, puskuroiva aine
DIMETHICONE= ihoa hoitava aine, ihoa suojaava aine, vaahdonestoaine, pehmentävä aine
SODIUM HYDROSULFITE= pelkistävä aine, viskositeetinsäätäjä
SODIUM SULFITE= hiuksia kihartava tai suoristava aine, säilöntäaine
P-PHENYLENEDIAMINE= hiuksia värjäävä aine
4-CHLORORESORCINOL= hiuksia värjäävä aine
2-AMINO-4-HYDROXYETHYLAMINOANISOLE SULFATE= hiuksia värjäävä aine
2-METHYLRESORCINOL= hiuksia värjäävä aine
P-AMINOPHENOL= hiuksia värjäävä aine
Ultimaten ja Velvetyn 7N värit eivät eroa koostumukseltaan kovinkaan paljoa. Velvetyssä ei ole lisättyjä hajusteteita, kun taas Ultimatessa niitä on. Ultimatessa on enemmän ihoa hoitavia aineita. Hiuksia värjäävät aineet ovat lähes samoja kummassakin, mutta Ultimatessa on lisäksi kaksi erilaista hiuksia värjäävää ainetta ja Velvetyssä yksi erilainen hiuksia värjäävä aine.Velvetyssä osa emulgaattoreista on erilaisia. Ultimate sisältää ammoniakkia ja Velvety sisältää etanolamiinia.