maanantai 23. tammikuuta 2017

Suora-, kevyt- ja kestovärjäys



Suoravärjäys 

Suoravärjäyksessä ei käytetä hapetetta. Joten suoraväreillä ei voi vaalentaa hiusta. Mutta hiusta pystyy tummentamaan ja sävyttäämään värikkäämmiksi.
Suoravärjäys kategorian alle kuuluvat hiuksia värjäävät shampoot, hoitoaineet, vaahdot, nesteet, muotoilutuotteet sekä henna ja värjäävä vesi. 

Värihuuhtelu

Keinotekoiset pigmentit  värihuuhteluista haalistuvat hiuksista ajan kanssa. Värihuuhtelut peittävät hiuksen ohuella värikalvolla, josta väri katoaa helposti. Voimakkaammat värjäykset tai kestovärjäykset laittavat värin hiuksen kuitukerroksen, jolloin väri ei haalistu yhtä helposti. Oikeanlainen hiusten hoito auttaa väriä pysymään hiuksissa pidempään. Värjätyille hiuksille hellävaraisen shampoon ja värihuuhtelun käyttäminen on enemmänkin vaatimus kuin vaihtoehto. Huuhtelu pitää hiussuomut sileänä ja tämä lisää väripigmentin pysyvyyttä paremmin hiuksen sisällä.  Värihuuhtelut suojaavat hiuksia myös haalistavilta UV-säteiltä

Värihuuhtelulla voidaan murtaa epätoivottuja sävyjä sävyn vastavärillä. Esimerkiksi kultaisia sävyjä voidaan neutralisoida keltaisen vastavärillä violettipohjaisella sävyllä. Värihuuhtelulla voidaan myös ylläpitää kestovärjäyksien välillä toivottua sävyä.  
Jos tavoiteena on shokki- tai pastelliväri värihuuhtelu tehdään vaalennettuihin tasapojaisiin hiuksiin. 

Värihuuhtelulla ei tosin voi vaalentaa tai tummentaa jo hiuksessa olevaa pigmenttiä. Eikä sillä saada aikaan pysyviä ja isoja värimuutoksia. 
Värihuuhtelu ei tehoa harmaisiin hiuksiin tai hiuksen luonnonväriin. 

Värihuuhtelu sopii asikkaalle, joka haluaa että väri lähtee hiuksesta pesussa pois.  

Suoravärjäys 

 Sähkökemiallinen värjäysmenetelmä soveltuu asiakkaille, jotka haluavat että väri poistuu hiuksista täydellisesti pesussa. Sopii myös silloin, kun hiukset eivät enää kestä hapettavia käsittelyjä. Sähkökemiallisessa värjäysmenetelmässä on vain yksi vaikuttava ainesosa ryhmä, hiuksiin sähkökemiallisesti kiinnityvät suoraväri ainesosat. Sähkökemiallisesti hiuksiin kiinnityvistä väreistä osa on positiivisesti varautuneita ja osa negatiivisesti varautuneita. Hiuskeratiinissa on negatiivisesti ja positiivisesti varautuneita  molekyylejä sekä aminohappoja joihin väri voi kiinnityä. Hiusten tulee olla puhtaat ja mielellään anionisella tensidillä (anioninen tensidi = saippua) pestyt ennenkuin väri levitetään, jotta kaikki muotoilutotteiden ja ihon talin jättämät rasvat eivät neutralisoi hiusten sähkövarausta. Jos varaus on heikko väri ei pääse kiinnittyymään hiukseen ja väristä ei tule yhtä tumma tai räikeä.  

Liuotinvärjäysjärjestelmä voi saada aikaan suuria muutoksia värikkäämpiin ja tummempiin suuntiin. Mutta liuotinjärjstelmällä ei voida vaalentaa, joten värjäys tulos ei ole vaaleampi kuin lähtökohta. Liotinjärjestelmä sopii asiakkaalle, joka haluaa tilapäisesti muuttaa hiusten väriä niin, ettei väri lähde hiuksesta pesussa. (Verrattuna sähkökemiallisesti hiuksiin kiinnittyvään värjäysmenetelmään.) Se on oivallinen valinta myös silloin, kun hiukset ovat rakenteeltaan pysyvästi vaurioituneet eikä hapettumiseen perustuvia käsittelyjä voi enää tehdä (ns. kevyt- ja kestovärit). Liuotinväri ei ole vesiliukoinen, joten se poistetaan hiuksesta liuotinvärinpoistovalmisteella. Koska liotinvärjäyksessä ei käytetä hapetetta, joten hius säilyttää ennen värjäystä vallinneen rakenteen ja värinsä muuttamatta värinpoiston jälkeen.  
Liotinjärjestelmän vaikuttavat ainesosat ovat tietynlaisia suoraväriainesosia, jotka ovat liuotettu tietyntyyppisiin liuottimiin. Liuotin levitetään puhtaisiin kuiviin hiuksiin, jotta hiuksiin imeytyy maksimimäärä värivalmistetta. Vaikutusajalla käytetään lisälämpöä, jotta vaikutusaika nopeutuu ja se parantaa värin tunkeutumista hiussolukkoon.  

Kemiallisesti hiuksiin kiinnityvät suoravärit  on hyvä valinta silloin, jos ei halua usein muuttaa hiusten väriä. Kemiallisesti kiinnittyvä suoraväri ei lähde millään kemiallisella menetelmällä hiuksesta paitsi leikkaamalla värjätty hius pois. Vaikka kemiallisesti hiuksiin kiinnittyvät suoravärit ovatkin todella pitkäkestoisia ne ei vahingoita hiuksen rakennetta, joten hius pysyy myös hyväkuntoisena ja helposti kammattavana.  

Hennaväri eli kasviväri on kasviperäinen väriaine. Henna pystyy kiinnittymään hiuksen rakenteeseen pysyvästi eikä sitä pysty poistamaan hiuksesta millään menetelmällä tai valmisteella. Hennan oranssin värin voi peittää tumemmalla ja peittokykyisemmällä vivahteella. Henna väri on aina oranssi. Koska henna värissä ei käytetä hapetetta se ei vaurioita hiuksia. 

Markkinoilla saattaa olla valmisteita jotka ovat nimetty henna kategoriaan, mutta niillä voi värjätä hiukset esim. ruskeiksi. Tälllöin kyseessä ei ole oikea henna väri, joka on puhdasta kasviväriä. Vaan kysessä on valmiste, jossa hennalehtiseokseen on lisätty yleensä synteettisiä kemiallisesti hiukseen sitoutuvia suoraväriainesosia. Toisena ääripäänä on valmiste, joka myydään nimellä henna, mutta valmisteessa on hapettuvia ainesosia. Kyseessä on siis hapettumiseen perustuva värivalmiste, jonka sekaan on lisätty kuivatun hennapensaan lehtijauhetta. 

Metallivärjäys on harmaantuville hiuksille suunnattu värjäys menetelmä. Metallivärejä markkinoidaan oman värin palauttajina, mutta se ei tuo hiuksen omaa väriä eli melaniinia takaisin. Sen sijaan värjäyttämisen aiheuttaa joko sitraatti tai hopea nitraatti, jotka kosmetiikkalainsäädäntö luokittelee hiusväreiksi. 
Metallihiusvärit regoivat hiuksen rikkisidosten kanssa muodostaen mustanruskean molekyylin. Hiusveden päivittäinen käyttö värjäyttää hiuksen vähitellen tummemmaksi. Tätä valmistetta käytetään kuin mitä tahansa muutakin hiusvettä. Se laitetaan kuivaan hiukseen, jossa se kuivuu samalla. Kun hiusvesi on imeytynyt hiuksen sisään, se alkaa regoimaan hiuskeratiinissa olevien rikkiatomien kanssa.    

Kevyt- ja kestovärjäys 

Kevytvärjäys 

Perustuu hapettuvien esiväriaineiden ja niiden sekaan lisätävän hapetteen yhteisvaikutukseen. Yleisimmät hapetteet kevytväreissä ovat 1.5%-3%. 

Kevytväreillä saadaan aikaan luonnollisia lopputuloksia, ne myös antavat kestävän sävytyksen, häivyttävät ensimmäiset harmaat hiukset, pystytään myös saamaan hiukset samaan tummuuteen tai tummemaksi.   

Kestovärjäys 

Perustuu hapettuvien esiväriaineiden ja niiden sekaan lisätävän hapetteen yhteisvaikutukseen kuten kevytvärikin. Kestoväreillä saadaan aikaan pysyviä ja kestäviä värituloksia. Kestovärien väriskaala on todella laaja, joten niillä saadaan aikaan kaikki värit ja vivahteet sekä tummemmat, saman tummuusasteiset tai 3.5 astetta vaaleammat lopputulokset. Koska kestoväteillä on hyvä tasoituskyky, niillä saadaan aikaan tasaisempia lopputuloksia kuin kevyt tai suoraväreillä sekä 100% harmaiden peittävyys. 
Kestoväriin on mahdollista käyttää 3%, 6%, 9% ja 12% hapetteen kanssa riippuen halutusta väristä.  Jos halutaan värjätä hiukset samaan tummuusasteeseen tai tummemmksi niin valitaan 3% hapete. 6% valitaan silloin jos hautaan kirkkaampia lopputuloksia. Erikoisvaalennusväreissä käytetään joko 9% tai 12% hapetetta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti