maanantai 6. helmikuuta 2017

Valo ja väri



Mitä valo on?


Valo on sähkömagneettista säteilyä, joka etenee aaltoliikkeenä ja hyvin nopeasti n. 300 000 kilometriä sekunnissa.  Ihminen kykenee näkemään vain n. 380 - 750 THz eli 400 - 700 nm sähkömagneettisen säteilyn. Tämä on pieni osa kaikesta sähkömagneettisesta säteilystä.


Tärkeimpiä aallonpituusalueita Lähde

Spektri ja väri

Jolkaisella värillä on oma taajuuntensa ja ihminen havaitsee nämä taajuudet näkyvän valon alueella eri väreinä.

Taajuuksia ja aallonpituuksia vastaavat värit. Lähde
Väriympyrä


Normaalisti säteily ei sisällä vain yhtä aallonpituutta vaan aallonpituuksien spektrin eli kirjon. Auringon valkoinen valo sisältää kaikki näkyvän valon spektrin taajuudet. Värit muodostuvat siitä, että kaikki kappaleet imevät osan säteilystä ja heijastavat siitä vain tietyt aallonpituudet. Esim. punaiset omenat heijastavat auringonvalosta vain punaiset aallonpituudet, muttei muita näkyvän valon taajuuksia ja tästä johtuu omenan punainen väri.  

Lähde



Vihreä kappale
Keltainen kappale

Valkoinen ja musta kappale

Näköaistimuksen synty

Näköjärjestelmä toimii hermostossa visuaalisten ärsykkeiden vastaanottajana ja tulkitsijana. Se tulkitsee näkyvän valon antamaa informaatiota ensin silmän verkkokalvolla, jossa siitä muodostuu ylösalaisin oleva kuva. Näköhermoa pitkin etenevä impulssi synnyttää ensin näkökaavakuvan aivokuoressa, sitten aivot rakentavat visuaalisen havainnon kehon ympäristöstä. Näkö on kaukoaisti eikä vaadi fyysistä kosketusta kohteeseen. Visuaalinen järjestelmä rakentaa kuvan kolmiulotteisesta maailmasta.

Väriaisti ja värisokeus

köelinten kykyä aistia eri aalloinpituuksien aiheuttamat aistimuserot eri väreinä kutsutaaan väriaistiksi. Valo aistitaan verkkokalvon tappisoluissa. Jos jokainen  tappisolu ärtyy valosta on valo tällöin vakoista tai harmaata. 

Väsisokeus tarkoittaa sitä, että ihminen ei kykene näkemään tai erottamaan tiettyjä värejä. Värisokea ihminen näkee vain värin tummuuden ja valon välittämän visuaalisen informaation. Tämä johtuu siitä, että heiltä puuttuu osa verkkokalvon väriärsytyksiä vastaanottavista näkösoluista.

Valon heijastuminen

Valo heijastuu erilaisita pinnoilta eritavalla. Esim. terveet ja sileät hiukset heijastavat valoa paremmin, jolloin pinta näyttää kiiltävältä toisin kuin kuivan ja huonokuntoisen hiuksen pinta heijastaa valoa heikosti. 

A) Sileä ja terve hius B) Kuiva ja huonokuntoinen hius

Värien lajittelu


Kylmät värit

Kylmät värit ovat sinisiä, vihreitä, violetteja, harmaita ja mustia sävyjä. Tästä johtuen hiukset, joissa on kylmän sävy ovat hieman sinertäviä.


Lämpimät värit

Lämpimiä värejä ovat keltainen, keltaoranssi, oranssi, punaoranssi, punainen ja punavioletti. 


Neutraalit värit


Murretut värit

Murretut värit: syntyy sekoittamalla puhtaaseen väriin sen vastaväriä tai mustaa väriä (murrettu= taitettu =varjostettu) 
Neutraalit värit

Pastellivärit

Pastellivärit ovat valööristeeltaan vaaleita ja niiden pohjana on yleensä valkoinen, joten nämä värit ovat hempeitä ja haaleita. 



Kylläisetvärit

Kylläisetvärit ovat intensiivisiä esim. kirkkaan punainen. 


Väriaine on aine, joka värjää. 
Sävy on värin sijainti spektrissä
Vivahde on hienokseltaan erottuvasävy


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti